Terveellinen ruokailu työpaikalla

Hyvinvointi työpaikalla

Yksi tärkeimmistä työntekijän terveyteen vaikuttavista seikoista on ravitsemus. Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että oikea ruokavalio voi kohentaa tuottavuutta 20 %. Koska yritysten menestys perustuu työntekijöiden tuottavuuteen ja tehokkuuteen, työnantajien kannattaa tukea työntekijöiden terveitä ruokatottumuksia. 

On mahdollista ennaltaehkäistä suuri osa niistä sairauksista ja vaivoista, joista työntekijät kärsivät. Tupakoinnin jälkeen ravitsemus on suurin yksittäinen tekijä, johon voidaan vaikuttaa. WHO:n mukaan tieteellinen näyttö tukee käsitystä, että ruokavalion muutoksilla on suuri vaikutus ihmisen terveyteen koko elämän ajan. Tärkeintä on, että ruokavalion muutokset eivät vaikuta ainoastaan tämänhetkiseen terveyteen, vaan ne saattavat vaikuttaa siihen, sairastuuko henkilö myöhemmin elämässään sellaisiin tauteihin kuin syöpä, sydän- ja verisuonitaudit tai diabetes. Näin ollen työnantajat, jotka panostavat työntekijöidensä terveisiin ruokatottumuksiin, hyötyvät siitä sekä nyt että tulevaisuudessa. 

Työterveyden edistämiseksi tehdyissä tutkimuksissa on mitattu hyvän terveyden ja kasvaneen tuottavuuden suhdetta. Hyvä uutinen työnantajille on se, että henkilöstön terveyteen ja hyvinvointiin investoiminen tuottaa etuja kahdesta suunnasta: ensinnäkin työntekijöiden kohonneen tuottavuuden ansiosta, ja toiseksi terveydenhoitokustannusten laskuna. Hiljattain USA:n terveydenedistämisohjelmia tarkastelleessa tutkimuksessa havaittiin, että sijoitetun summan tuotto (ROI) oli 3,14 dollaria yhtä käytettyä dollaria kohti. 

Kuinka työnantaja voi edesauttaa työntekijöiden terveitä ruokatottumuksia? Työntekijöille kannattaa tarjota:

•    Terveellisiä ruokia kahviloissa ja välipala-automaateissa.
•    Jääkaappeja ja mikroaaltouuneja, jotta he voivat lämmittää kotona tehtyä ruokaa lounaaksi.
•    Vesiautomaatteja tai pullotettua vettä.
•    Terveellisiä ruokatottumuksia koskevaa koulutusta ja ohjeita.
•    Asiantuntevan ravitsemusterapeutin neuvoja.

Vihjeitä terveelliseen ruokailuun työpaikalla:

•    Älä jätä aterioita väliin – etenkään aamiaista; tämä vain kasvattaa riskiä, että popsit päivän mittaan ravintoarvoltaan heikkolaatuisia välipaloja.
•    Suunnittele ateriat etukäteen, ja tuo mukanasi kotoa terveellinen lounas ja terveellisiä välipaloja.
•    Jos tunnet välipalantarvetta, vältä paljon kaloreita tai sokeria sisältäviä vaihtoehtoja, kuten makeisia, perunalastuja tai virvoitusjuomia; niiden ravintosisältö on kehno, ja parin tunnin päästä nälkä palaa, ja kaipaat taas välipalaa. Kokeile mieluummin pähkinöitä, hedelmiä, muroja ja jogurttia.

Samankaltaiset julkaisut