Liikunta ja työhyvinvointi

Hyvinvointi työpaikalla

Asiantuntijoiden mukaan liikunnan vähyys on yksi vakavimmista terveyttä uhkaavista tekijöistä nyky-yhteiskunnassamme. Lääkärit suosittelevat vähintään 30 minuutin liikkumista päivittäin, mutta ajan järjestäminen ei aina ole helppoa kiireisinä päivinä. Onneksi on olemassa helppoja harjoituksia, joita voit tehdä työn lomassa.

•    Käy kävelemässä lounastauollasi. Ystävien ja työkavereiden pyytäminen mukaan voi tehdä siitä mielekkäämpää ja lisätä motivaatiota.
•    Käytä portaita hissin sijaan, tai jos kerroksia on paljon, jää hissistä muutama kerros aiemmin.
•    Pidä venyttelytaukoja työn lomassa. Tämä vähentää kipua, särkyä ja jännitystä, sekä rentouttaa lihaksia.
•    Mikäli työmatkasi ei ole liian pitkä ja sää sallii, kävele tai pyöräile töihin. Voit myös jäädä bussista pois muutamaa pysäkkiä liian aikaisin ja kävellä loppumatkan.

Voit tehdä seuraavia helppoja venytyksiä työpisteelläsi säännöllisesti läpi työpäivän. Pidä asentoa 5-10 sekuntia ja rentoudu. Toista 3 kertaa. 

Sormet
Kynästä kiinnipitäminen tai näppäimistön käyttäminen voi jäykistää kätesi. Tällä harjoituksella saat taas veren kiertämään kätesi lihaksissa: Suorista sormesi ja levitä niitä erilleen kunnes tunnet venytyksen. Pidä sormesi sivusta katsoen ranteesi suuntaisina. Koukista sitten sormiasi kahden ulommaisen nivelen kohdalta säilyttäen kätesi ja ranteesi asento. 

Käsivarret, olkapäät ja yläselkä
Risti kätesi ja käännä kämmenesi poispäin itsestäsi. Suorista käsivartesi ja pyöristä yläselkää. 

Käden ojentajat
Nosta toinen kyynärpääsi eteen ja ylös ja aseta kätesi niskasi taakse. Tartu toisella kädelläsi nostettuun kyynärpäähän ja paina sitä varovasti taakse ja alas kohti keskiselkää. Muista pitää selkäsi suorassa. Kun tunnet kevyen venytyksen, pidä asentoa hetken. Toista toisella käsivarrella. 

Niska
Vedä leukasi alas niin, että niskasi ’pitenee’. Käännä hitaasti päätäsi hieman vasemmalle ja pidä asento hetken. Palauta pää keskiasentoon ja toista toiselle puolelle. 

Olkapäiden pyöritys
Vedä olkapääsi ylös kohti korvia, pysähdy hetkeksi, ja pyöräytä ne taakse ja alas niin että lapaluusi lähenevät toisiaan. 

Jalat
Seiso suorassa ottaen tukea tarvittaessa pöydänreunasta. Nosta kantapäätä kohti pakaraa pitäen nostetun jalan linja suoraan eteenpäin. Vältä lantiota kallistumasta sivulle. Pidä jalkaa hetken yläasennossa ja laske se sitten alas. Toista vastakkaisella jalalla.

Samankaltaiset julkaisut