Nestehukka: tiedä faktat

Vesi ja hyvinvointi

Pysy virkeänä lasillisella raikasta vettä!

Terve ihmiskeho koostuu yli kahdesta kolmasosasta vettä. Vesi auttaa niveliä ja silmiä pysymään kosteina, edistää ruuansulatusta, huuhtoo pois kehon ylimääräisiä aineita ja toksiineja, ja pitää ihon terveenä.

Nestehukan aikaisia varoitusmerkkejä ovat:

  • janon ja huimauksen tunne
  • kuiva suu
  • väsymys
  • tumma ja voimakkaan hajuinen virtsa
  • harventunut virtsaamisen tarve

On yleisesti tiedossa, kuinka vaarallista ja mahdollisesti jopa henkeä uhkaavaa vakava nestehukka voi olla, mutta mitkä ovat lievän nestehukan vaikutukset?

Tutkijoiden mukaan kaikkien yleisesti tuntema janon tunne on usein merkki siitä, että kehomme nestetasapaino on jo järkkynyt. Tutkimusten mukaan jo lievä nestehukka voi vaikuttaa mielialaamme ja kykyymme keskittyä. Janon, väsymyksen ja ärtymyksen tunteet ovat kehomme hienovaraisia vihjeitä siitä, että se kaipaa nestettä saavuttaakseen oikean nestetasapainon. Juomalla vettä voit välttää vakavampien nestehukan oireiden, kuten päänsäryn ja huimauksen, kehittymisen.

Aikuisten tulisi tähdätä juomaan vähintään kuudesta kahdeksaan lasillista vettä päivässä ylläpitääkseen optimaalisen nestetasapainon. Mikäli harrastat liikuntaa tai hikoilet muuten paljon esimerkiksi kuumalla säällä, veden tarve lisääntyy.

Stressaavan työpäivän kiireiden lomassa on kuitenkin helppo unohtaa jotain niinkin yksinkertaista kuin veden juominen. Syytämme usein painetta ja stressiä väsymyksestä, päänsärystä ja keskittymiskyvyn herpaantumisesta, kun meidän pitäisikin suunnata vesiautomaatille ravitsemaan kovasti työtä tekeviä aivojamme ja kehoamme elämää parhaiten ylläpitävällä aineella – vedellä!

Joten ensi kerralla kun alat tuntea nestehukan oireita – tiedät mitä tehdä!

 

Samankaltaiset julkaisut