Vesi auttaa pienentämään sairastumisriskiä kroonisiin sairauksiin

Vesi ja hyvinvointi

Kun ottaa huomioon, että kehosta yli 60 % on vettä, ei ole ihme, että veden juomisella on syvä vaikutus terveyteemme. Keho menettää joka päivä vettä, joka pitää korvata. Veden hävikki on miehillä keskimäärin 2,9 litraa ja naisilla 2,2 litraa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisillä, jotka eivät juo riittävää vesimäärää päivässä, on suurempi riski sairastua tiettyihin kroonisiin sairauksiin. 

American Journal of Epidemiology -julkaisun mukaan nestetasapainon heittely voimistaa sepelvaltimotaudin riskitekijöiden vaikutusta. Artikkelissa raportoidaan tutkimustuloksista, joiden mukaan riittävä nesteytys on sairauden ehkäisyssä yhtä tärkeää kuin liikunta, ruokavalio ja tupakoinnin välttäminen. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka joivat viisi tai useampia lasillisia vettä päivässä vähensivät sepelvaltimotautikuoleman riskiä 46% (miehet) ja 59% (naiset). Sitä vastoin muiden nesteiden nauttimiseen liittyy kohonnut riski. 

Vastaavissa tutkimuksissa on havaittu yhteys nestetasapainon ja tiettyjen syöpämuotojen välillä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että rintasyöpää esiintyi 79 % vähemmän niillä naisilla, jotka joivat riittävästi vettä. 

Veden puute on ollut myös osatekijänä monissa sairauksissa, jotka liittyvät rakkoon, eturauhaseen ja munuaisiin, kuten syövässä ja munuaiskivissä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että nämä potilaat eivät yleensä juo riittävästi vettä (alle 2,4 litraa vettä päivässä). Jatkotutkimus osoitti, että näiden syöpämuotojen riski väheni aina, kun juotiin 240 ml enemmän vettä päivässä. Myös muiden nesteiden vaikutusta tutkittiin, mutta mikään ei ollut yhtä tehokas kuin puhdas vesi. 

Veden juominen on helppo elämäntapamuutos, jonka kuka tahansa voi tehdä. Jo tällä pienellä muutoksella on mahdollista parantaa monien ihmisten elämänlaatua ja jopa pelastaa monia ihmishenkiä.

Samankaltaiset julkaisut