Vesi ja flunssa

Vesi ja hyvinvointi

On taas se aika vuodesta: vilustumisen, yskän ja flunssan aika. Useimmat aikuiset sairastavat keskimäärin 1–4 flunssaa vuodessa, ja lapset tätäkin enemmän. Ajattele jo pelkästään sitä taloudellista rasitusta, joka menetetyistä työpäivistä syntyy – noin 3 miljardia euroa vuodessa! Emmekä me voi tehdä asialle mitään. Vai voimmeko? 

Valuva nenä, kuume ja kurkkukipu ovat kaikille tuttuja flunssan oireita. Lääkärit ja lääkeyhtiöt eivät ole vieläkään löytäneet ihmeparannusta tähän yleiseen vitsaukseen. Käsikaupassa myytävät lääkkeet lievittävät ainoastaan oireita, mutta eivät paranna tautia. Tosiasia on se, että hyvin vähän on tehtävissä enää sitten, kun flunssavirus on asettunut taloksi.

Siksi paras tapa taistella flunssaa vastaan on estää sitä alun perinkin valtaamasta kehoa. Flunssaa ja vilustumista voidaan ehkäistä monin tavoin, mm. pesemällä käsiä ahkerasti, syömällä vitamiineja ja välttämällä flunssaisia ihmisiä. Ehkä kaikkein tärkein ja helpoin tapa ehkäistä flunssaa taidetaan kuitenkin sivuuttaa myös kaikkein useimmin: nestetasapainosta huolehtiminen. 

Nesteet huuhtovat haitallisia epäpuhtauksia ja myrkkyjä elimistöstä sekä avustavat liman tuotannossa. Koska elimistö kuluttaa tavallistakin enemmän nestettä vilustumista tai flunssaa vastaan taistellessaan, voi kehoon tulla vakava nestevajaus, jollei vesivarastoja täydennetä. Vajaus nestetasapainossa voi muiden tekijöiden ohessa johtaa korkeaan kuumeeseen. Siksi flunssan oireista kärsivän tulisi nauttia erityisen paljon vettä. Veden puute voi jopa pahentaa flunssaa ja/tai yskää. 

Vesi on ilmeisin valinta nesteeksi, mutta myös mehu, tee ja liemi käyvät. Myös muissa muodoissa olevasta vedestä voi olla apua. Kuumat juomat voivat helpottaa kurkkukipua ja lievittää tukkoisuutta. Myös suolavedellä kurlaamista ja kostean ilman hengittämistä (esim. ilmankostuttimen avulla) suositellaan. 

Luonnonlääketiede pitää vilustumista elimistön tapana poistaa myrkyllisiä aineita. Syksyn ja talven aikana elimistömme pyrkivät asettumaan sopusointuun vuodenajan kanssa. Elimistö tiivistää kuona-aineita ja puhdistaa ylimääräisen liman ja tukkeutumat kudoksista, mikä parantaa verenkiertoa ja saa kiertävän veren pitämään meidät lämpimänä. Tämä prosessi aiheuttaa kuitenkin flunssan kaltaisia oireita. 

Runsas veden juominen auttaa elimistöä poistamaan myrkkyjä. Myös liikunta ja hikoilu voivat olla hyödyksi elimistön myrkkyjen poistamisessa. Kun yskä vaivaa, riittävä vedenjuonti pitää keuhkoja päällystävän limakerroksen ohuena ja voideltuna ja helpottaa näin yskimistä. Vesi myös auttaa limaa irtoamaan ja lisäksi yksinkertaisesti rauhoittaa ärtynyttä kurkkua. Vesi ei pysty ainoastaan ennaltaehkäisemään flunssaa, vaan se voi myös helpottaa jo sairastuneen oloa. 

Kehon korkea nestepitoisuus voi auttaa rakentamaan vahvemman immuunijärjestelmän, joten juo runsaasti ja pysy terveenä, niin voit itse asiassa jopa nauttia flunssakaudesta!

Samankaltaiset julkaisut