10 vinkkiä jokapäiväiseen työhyvinvointiin

Hyvinvointi työpaikalla

Koska vietät suurimman osan valveillaoloajastasi työpaikalla, on erittäin tärkeää, että huolehdit hyvinvoinnistasi myös töissä ollessasi. Listasimme 10 vinkkiä, joiden avulla voit helposti huolehtia työhyvinvoinnistasi joka päivä: 

1. Pidä taukoja!

Useimmat ihmiset tekevät istumatyötä lähes koko työssäoloajan. Ehkäistäksesi lihaksiasi kipeytymästä ja jäykistymästä pidä pieni tauko tunnin välein. Käväise esimerkiksi pienellä kävelyllä lähdevesiautomaatin luona ja nauti samalla lasillinen raikasta vettä.

2. Juo vettä!

Ihmisen kehosta yli 65% on vettä. Päivän mittaan nautittu vesi ylläpitää kehon nestetasapainoa sekä edistää sen hyvinvointia. Jo pieni kehon nestevajaus vaikuttaa negatiivisesti keskittymiskykyysi.

3. Syö hyvin!

Terveellisen ruokavalion noudattaminen vaatii hieman suunnittelua: vältä makeisautomaatteja ja pidä sen sijaan pieniä terveellisiä välipaloja työpöytäsi läheisyydessä. Tee lounas mukaan kotonasi ja vältä kofeiini- ja sokeripitoisia jälkiruokia. Aterioiden kanssa ja välissä nauti runsaasti raikasta lähdevettä.

4. Lähde liikkeelle!

Lääkärit suosittelevat liikkumaan vähintään 30 minuuttia joka päivä. Liikkua voi myös pienissä erissä päivän mittaan, näin saavutetaan sama positiivinen vaikutus.

5. Istu hyvin!

Istuminen näyttöpäätteen ääressä altistaa helposti niska-, selkä- ja hartiasäryille. Ehkäistäksesi särkyjä ja jäykistymistä asenna työtuolisi itsellesi sopivaksi. Kiinnitä huomiota myös lannerangan tuen sekä kyynärtukien asentoon.

6. Lepuuta silmiäsi!

Anna silmillesi lepohetkiä suuntaamalla katse pois näyttöpäätteestä ja keskittämällä katse kaukaiseen pisteeseen. Sulje silmäsi viiden sekunnin ajaksi. Räpyttele silmiäsi useammin kuin se olisi tarpeellista silmän kuivumisen ehkäisemiseksi.

7. Järjestä työpisteesi!

Tehokkuuden lisäämiseksi ja ikävien tilanteiden välttämiseksi pidä näyttöpääte sekä näppäimistö suoraan edessäsi ja usein käyttämäsi tarvikkeet kätesi ulottuvilla.

8. Venyttele!

Estääksesi lihasten jäykistymistä ja kipeytymistä venyttele aika-ajoin työpäiväsi aikana. Venyttely lisää lihasten joustavuutta ja näin ollen vähentää jäykkyydestä johtuvia loukkaantumisia.

9. Huolehdi valaistuksesta!

Tarkista, että työpisteesi on hyvin valaistu, ettet joudu siristelemään silmiäsi nähdäksesi. Kiinnitä huomiota valaistuksen oikeaan suuntaan ja vältät näin turhia varjoja näyttöpäätteesi yllä.

10. Opettele rentoutumaan!

Helpoilla rentoutusmenetelmillä, kuten hengitysharjoituksilla ja meditaatiolla, voit ehkäistä stressiä ja edesauttaa henkistä hyvinvointiasi.

Samankaltaiset julkaisut