Legenda kahvista

Kahvinjuonnin alkuperään liittyy Legenda vuohipaimenesta nimeltään Kaldi, joka kaitsi vuohiaan yli 1300 vuotta sitten Etiopian ylängöillä Kaffan alueella. Eräänä päivänä Kaldi huomasi, että hänen vuohensa olivat erityisen vilkkaalla päällä. Syötyään eräitä vihreitä ja punaisia marjoja, vuohet pysyivät valveilla iltamyöhään, pomppien ja hyppien edestakaisin. Kaldi seurasi vuohiansa uteliaana. Laitumelta hän löysi tumman, vihertävän pensaan, jossa kasvoi kirsikoita muistuttavia hedelmiä. Kaldi teki samoin kuin vuohensa ja maistoi hedelmiä. Virkistävä vaikutus oli niin voimakas, että hän ei päässyt lepäämään ennen kuin myöhään samana yönä. 

Tässä tilassa eräs munkki läheisestä luostarista löysi hänet. Munkki myös pureskeli marjoja ja vei niitä luostariinsa, missä uteliaat munkit kypsyttivät marjoja ja tekivät niistä juomaa. Munkkien mielestä se maistui niin pahalta, että he heivasivat juoman marjoineen tuleen. Marjojen papujen löyhkä paheni, mitä enemmän ne paloivat. Tämän jälkeen munkit toistivat kokeen paahtamalla pavut ja olivatkin tyytyväisiä lopputulokseen.

Legendan mukaan luostarin apotti antoi juoman nimeksi Kaaba, mikä tarkoittaa Arabialaista ruskeaa jalokivä. Kahvinjuonti levisi 1100-luvun Jemeniin, missä se sai arabiankielisen nimen ”Qahweh”. Sieltä kahvi aloitti voittokulkunsa ja maailmanvalloituksensa. Vasta 1200-luvulla löydettiin, että kahvi maistui parhaalta kun pavut ensin paahdetaan ja sitten haudutetaan. Kahvin valmistaminen tapahtuu samalla tavoin tähän päivään asti!

Ja tiesitkö, että jotkut ihmiset Kaffan alueella edeelleenkin syövät kahvia murskaamalla paahdettuja kahvipapuja ja sekoittamalla niitä voihin?