Liikunta lisää energiaa

Hyvinvointi työpaikalla

Säännöllinen liikunta antaa lisää voimia jaksaa koko päivän. Kiireisen työn ja henkilökohtaisten aikataulujen lomassa on vaikea löytää aikaa liikunnalle. Vaikka aikomus olisi rehellinen, liikunta saattaa pudota matalalle kiireellisyyslistalla. On kuitenkin tärkeä muistaa, että kehoa ei ole suunniteltu istumaan työpöydän ääressä, seisomaan koko päivää eikä tekemään toistuvia tehtäviä pitkään. Keho on tarkoitettu liikkumaan. 

Liikunnan puutteella voi olla monia haitallisia seurauksia niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä voi syntyä jäykkyyttä ja lihaskipuja, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia, voimattomuutta ja univaikeuksia. Pitkällä aikavälillä se voi johtaa kumaraiseen ryhtiin, lihasten epätasapainoon, sydänsairauksiin, osteoporoosiin ja painonnousuun. 

Siksi on välttämätöntä, että järjestämme viikkoaikataulustamme tilaa liikunnalle. Se auttaa meitä saamaan kaiken irti elämästä paitsi tänään, myös tulevina vuosina. Ole tietoinen kehostasi päivän aikana; se antaa varoitusmerkkejä, kun on syytä venytellä. Tällaisia ovat pistely, jäykkyys, painon tunne, velttous, puutuminen tai kireys nivelissä tai lihaksissa. Jos on vaikea muuten löytää aikaa säännölliselle liikunnalle, voi liikuntaa harjoittaa myös työpäivän taukojen aikana. Liikuitpa sitten lounaalla tai kahvitunnilla, kaikki fyysinen liikunta auttaa mieltäsi ja kehoasi toimimaan paremmin. Puhumattakaan siitä, että työtehosi ja vireytesi kohoavat ja saat pienennettyä riskiäsi sairastua vakaviin sairauksiin.

Tässä on muutama idea, jotka saattavat motivoida sinua liikkumaan työpäivän aikana:

1. Käy kävelyllä tai juoksulenkillä tauon aikana. Vaihda reittiä päivittäin, jottet kyllästy, tai pyydä työkaveri mukaan, niin voitte jutella kävelyllä.
2. Käytä portaita hissin sijaan aina kun mahdollista. Jos kerroksia on mielestäsi liian paljon, voit jäädä hissistä muutamaa kerrosta aikaisemmin ja kävellä loppumatkan.
3. Nouse tuoliltasi ja mene kertomaan asiasi työtoverille henkilökohtaisesti sen sijaan, että soittaisit tai lähettäisit sähköpostia.
4. Ala käydä joko lounastunnilla tai töiden jälkeen kuntosalilla, joogassa, tanssikoulussa, aerobicissa tai muussa lähistöllä tarjolla olevassa ohjatussa liikunnassa. Pyydä kaveri mukaan, niin pystytte motivoimaan toisianne sellaisina päivinä, kun into on vähissä.
5. Jos työpaikkasi on syrjässä, mieti, voisitko pyytää esimiestäsi hankkimaan työpaikalle kuntolaitteen, esim. juoksumaton tai kuntopyörän, jota voisitte käyttää tauoilla.
6. Jos kuljet töihin julkisilla, jää paria pysäkkiä aikaisemmin pois ja kävele loppumatka. Jos kuljet omalla autolla, jätä auto parkkiin hieman kauemmaksi kuin olisi välttämätöntä.

Paras tapa varmistaa, että liikunta ei jää tärkeysjärjestyksessä pohjimmaiseksi, on suhtautua siihen kuin sovittuihin tapaamisiin. Varmista, että varaat kalenteristasi ajan liikunnalle. Älä peruuta sitä muuta kuin erittäin hyvästä syystä. Omista osa työpäivästäsi fyysiselle toiminnalle, niin vahvistat terveyttäsi, kuntoasi ja lisäät henkistä suorituskykyäsi! 

Samankaltaiset julkaisut